شهرآرانیوز - نفازولین یک داروی سریع الاثر مقلد سیستم سمپاتیک است که از طریق منقبض کردن عروق کوچک چشم و بینی باعث کاهش احتقان و گرفتگی میشود. اسپری و قطره ی نفازولین، ضد احتقان است که برای تسکین موقتی قرمزی و خارش چشم و بینی به دلیل سرماخوردگی، آلرژی یا تحریکات محیطی (مثل شنا، دود، استفاده از لنزهای تماسی) استفاده میشود.
این روزها خیلی شنیده اید که نفازولین برای کرونا به کار می رود. اما این قضیه علمی است؟ پیش از این نفازولین را به عنوان قطره و اسپری بینی و چشم برای تسکین آبریزش بینی و چشم و همچنین درمان آلرژی می شناختیم. اما صدای ضبط شده ای این روزها در فضای مجازی منتشر شده که از مردم می خواهد به جای تزریق داروهای گران قیمت، ۵ قطره نفازولین در بینی بریزند و علائم کرونا را درمان کنند! به همین خاطر هجوم زیادی به سمت مصرف داروی نفازولین شده و خبرها حاکی از آن است که این دارو به سختی گیر می آید.
اما این خبر اشتباه است. نفازولین در درمان کرونا نه تنها تاثیری ندارد. بلکه می تواند مضر هم باشد. در ادامه به کاربردهای واقعی نفازولین خواهیم پرداخت.
نفازولین باعث ترشح نوراپی نفرین در سیستم سمپاتیک می شود. نوراپی نفرین به گیرنده های آلفا آدرنرژیک متصل شده و باعث انقباض عروقی میشود. در نتیجه منجر به کاهش احتقان در محل تجویز می گردد.
نفازولین در اشکال دارویی قطره و اسپری برای استفاده بینی و چشم موجود است.
فرم های از نفازولین که در ایران موجود است به شرح زیر است:
خیر. نفازولین هیچ گونه اثر ضد ویروسی ندارند و هیچ شواهد علمی مبنی بر مفید بودن قطرهها و یا اسپریهای بینی ضد احتقان (دکونژستانت) در پیشگیری و یا درمان بیماری کووید-۱۹ وجود ندارد؛ بنابراین استفاده از این داروها برای پیشگیری و یا درمان بیماری کووید-۱۹ توصیه نمیشود.
به گزارش سازمان غذا و دارو این روزها، مصرف خودسرانه قطره چشمی نفازولین توسط عامه مردم بسیار بالا رفته است. خواهش ما از شما این است که برای مصرف دارو به صورت کلی، به خصوص در این شرایط حساس کرونایی، از دکتر داخلی مشورت بگیرید و به هیچ وجه به اخبار بدون اساس اعتنا نکنید.
همانطور که گفته شده، قطره چشمی نفازولین که یک داروی چشمی ضد احتقان است و در مصرف خودسرانه و بدون تجویز پزشک، بیشتر از ۳ روز نباید مصرف شود. در حالی که در اخبار جعلی، شاهد تجویز مصرف ۵ روزه آن هستیم. مصرف بیش از حد و سرخود نفازولین میتواند تبعات سنگینی به بار آورد.
لازم است بدانید استفاده از این دارو میتواند منجر به افزایش فشارخون، افزایش ضربان قلب، گشاد شدن مردمک و حساسیت به نور، تشدید احتقان (مصرف بیش از ۳ روز) و بی قراری شود.
علاوه بر این استفاده از این داروها در جمعیتهای خاص مانند کودکان یا خانمهای باردار و شیرده و بیماران دچار مشکلات قلبی و عروقی مانند پرفشاری خون، سابقه سکته قلبی، آنژین، گرفتگی عروق کرونر، مشکلات تیروئیدی، بیماریهای پروستات، افزایش فشار داخل چشم و افتادگی پلک، در مواردی که خودسرانه استفاده شود، میتواند مشکلاتی جدی ایجاد کند.
تنها در مواردی که بیمار کرونایی دچار احتقان بینی یا چشمی ناشی از بیماری کووید-۱۹ شده باشد، استفاده از داروهای ضد احتقان بینی یا چشمی با دوز مناسب به صورت کوتاه مدت و تحت نظر پزشک میتواند به رفع علائم احتقان (گرفتگی بینی یا چشمی) کمک کند.
در نتیجه برای درمان هر نوع بیماری خصوصا کووید-۱۹، ضمن مراجعه به دکتر داخلی، تنها به توصیههای متخصصان و همکاران گروه پزشکی و مطالب منتشر شده از طریق مراجع رسمی توجه شود و برای حفظ سلامت خود از انجام اقدامات و انتشار مطالب بی پایه و اساس موجود در فضای مجازی جدا خودداری کنند.
دستورالعمل های موجود در بسته بندی محصول را با دقت مطالعه کنید و دارو را طبق دستور پزشک مصرف نمایید و اگر سوالی داشتید از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
قبل از مصرف دارو در صورتی که حساسیت به نفازولین یا سایر داروهای این دسته دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتی که هر کدام از شرایط زیر را دارید قبل از مصرف دارو پزشک خود را مطلع کنید:
توجه داشته باشید این دارو فقط تسکین موقت ایجاد می کند و درمان بیماری شما نیست.
هشدار:
اگر پزشک این دارو را برای شما تجویز کرده است تشخیص داده است که مصرف این دارو به سود شماست. توجه داشته باشید بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند دچار عوارض جانبی جدی نمی شوند.
در زیر به برخی از عوارض جانبی نفازولین اشاره شده است:
در صورت بروز هر یک از این عوارض جانبی بعید اما جدی بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید:
بی نظمی ضربان قلب، سردرد، سرگیجه، تغییرات ذهنی و خلقی، مشکلات خواب، لرزش، تعریق غیر معمول، درد چشم و مشکلات بینایی.
واکنش های آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک از جمله: بثورات پوستی، خارش و تورم به خصوص در ناحیه صورت، زبان و گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی فوراً به اورژانس مراجعه کنید.
استفاده بیش از حد از این دارو ممکن است منجر به افزایش قرمزیچشم و یا افزایش آبریزش بینی (احتقان برگشتی) شود. اگر این اتفاق افتاد یا وضعیت شما پس از ۴۸ تا ۷۲ ساعت ادامه یافت یا بدتر شد به پزشک خود مراجعه کنید.
موارد بالا لیست کامل از عوارض جانبی احتمالی نیست. در صورت مشاهده سایر عوارض به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
منبع: doctoreto
اینجا بخوانید:
دانشگاه علوم پزشکی مشهد: قطره «نفازولین» تاثیری در درمان کرونا ندارد